Open dag archeologische opgraving Medel

Altijd al willen weten wat archeologen doen? Oog in oog staan met echte Romeinen? Ontdekken wat er in een grafheuvel zit? Dit en nog veel meer is er te doen en te bekijken op de open dag van de archeologische opgraving op Bedrijvenpark Medel op zaterdag 8 april van 11 tot 16 uur. Voor alle leeftijden is er wat te beleven. Bezoekers die met de auto komen, kunnen parkeren aan de Prinsenhof. Route staat ter plaatse aangegeven.

Sinds november vorig jaar doen archeologen onderzoek op het terrein van Bedrijvenpark Medel. Zij hebben mooie vondsten gedaan. Die zijn nu te bewonderen. De archeologen en vele vrijwilligers die aan de opgraving meewerken vertellen er graag over. Een echte vuursteensmid laat zien hoe vuursteen bewerkt wordt en Romeinen vertellen alles over het dagelijkse leven in de Romeinse tijd. Speciaal voor kinderen zijn er hiernaast workshops, waarin zij bijvoorbeeld zelf een potje van klei kunnen maken. De allerkleinsten kunnen zich laten schminken.

Eerst opgraven dan uitbreiden

Het Industrieschap Medel is bezig met het uitbreiden van bedrijvenpark Medel, gelegen aan de A15 ten noordoosten van Tiel. Er komt circa 80 ha bij voor bedrijven die veel ruimte nodig hebben. Voordat er gebouwd mag worden, moet eerst archeologisch onderzoek gedaan worden. Enige jaren geleden werden op deze plek tien archeologische vindplaatsen ontdekt. Vier daarvan worden nu opgegraven. Er zijn sporen uit de Nieuwe Steentijd, maar ook uit de Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen gevonden. De opgraving  is momenteel één de grootste van Nederland en duurt tot uiterlijk oktober 2017.

Eén van de grootste opgravingen

Vijf archeologische bedrijven (ADC ArcheoProjecten, Archol, BAAC, RAAP, VUhbs) en wetenschappers doen het onderzoek. Zij worden hierbij geassisteerd door tientallen vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN), Beoefenaars Archeologie Tiel en Omstreken (BATO), Oudheidkamer Tiel en de Historisch Kring Kesteren en omgeving (HKKO). Ook de provincie Gelderland is, als eigenaar van alle gedane vondsten, nauw betrokken bij de onderzoeken. Net als de gemeente Neder Betuwe die samen met gemeente Tiel deel uitmaakt van het bestuur van het Industrieschap Medel.

Meer informatie?

Meer informatie over de open dag en de routebeschrijving is te vinden op www.uitintiel.nl en op https://www.facebook.com/archeologischeopgravingentielmedel

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK