Tiel Hanzestad met een Hanze toren of met een luchtkasteel?

Voorjaar 2017 was daar ineens het bord naast de Kranshof van een appartementencomplex, een toren van 20 etage, 71 appartementen, en wel 60 meter hoog. Met deze afmeting wordt de Hanze toren hoger dan het van der Valk hotel. 

Als inwoner van Tiel kan ik mij wel vinden in het feit, dat afgemaakt wordt, wat gepland is, een bescheiden woontoren bij de Kranshof. Wat je nu ziet is niet bepaald fraai een gapend gat Het afronden van de plannen passen mooi in de geslaagde renovatie van de Vinkenhof en de aanpak van de Waalkade en de herinrichting van het terrein van Dijkhuizen Echteldsedijk Havendijk Santwijcksepoort. Het doorrijden per fiets of auto geeft dan wel een ander visitekaartje aan Tiel dan dat het nu is. 

 

“Hoeveel water zal er nog door de Waal stromen eer er helderheid is, of de Hanze toren van 60 meter hoog gebouwd mag worden”.

De gemeenteraad zal veel vragen hebben en moeten besluiten of het bestemmingsplan gewijzigd gaat worden. Daarnaast zijn er de vragen:

  • Is het realistisch om naast de te realiseren appartementen op het terrein van Dijkhuizen ook in te zetten op een enorme woontoren? 
  • Kan de Tielse woningmarkt dit aan? 
  • Zitten wij werkelijk te wachten op zoveel appartementen in het duurdere segment?

Naast de economische vraag is er nog een ethische vraag. Als je nu aan de Wamelse kant op de pont staat te wachten,zie je de skyline van Tiel, die links al met twee dissonanten zit, namelijk het theater en de goudenparkeerkelder “Zinder “.  Om aan de rechterzijde nu ook nog een prestigieuze toren neer te plempen betekent nog meer horizonvervuiling. 

Fred de Langen

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK