Volop humor bij presentatie Profronde

TIEL – Heerlijke anekdotes en mooie verhalen, daar draaide het om bij de pers- en sponsorpresentatie van de Profronde van Tiel afgelopen woensdagavond. Het geeft het publiek een bijzonder kijkje in het leven van wielerprofs. Maar het draaide niet alleen om humor, ook werd al een aantal namen van renners die straks aan de start staan genoemd. Met Johan Museeuw als meest opvallende.

De ‘Leeuw’ van Vlaanderen komt zondag 30 juli in actie bij de koers voor prominenten. Museeuw won maar liefst drie keer de Ronde van Vlaanderen en zegevierde net zo vaak in Parijs-Roubaix, pakte ook eenmaal de overwinning in de Amstel Gold Race en mag zich ook oud-wereldkampioen noemen. En dat is nog maar een klein deel van zijn indrukwekkende erelijst. Gastspreker Gert Jakobs contacteerde Museeuw zelf: ,,Natuurlijk leuk om vedetten aan de start te hebben bij de profs, maar waarom niet bij de prominenten?” Met voormalige profs Bart Voskamp, Maarten den Bakker en Erwin Nijboer al op de startlijst, ontbrak nog een internationale vedette. ,,Toen ik Museeuw belde, twijfelde hij even. Toen vroeg hij of ze in Tiel ook bier hebben. Toen ik ‘ja’ zei, was het goed. Toen kwam hij”, vertelde Jakobs met een knipoog.

Zelf start Jakobs ook in de wedstrijd van de prominenten. Deze koers bestaat dit jaar uit twee delen; in het eerste deel rijden ook mensen van de gemeente Tiel mee. Wethouder sportzaken Henk Driessen moest alleen met pijn in het hart bekennen dat hij niet één van de renners is: ,,Voor het eerst in jaren kan ik niet aanwezig zijn bij de Profronde!” Driessen ziet met alles wat er nu in Tiel gebeurt op wielergebied, de Profronde als visitekaartje: ,,En daar ben ik ook buitengewoon trots op!”

Trots past ook bij de band tussen de Stichting Wielerpromotie Rivierenland en De Waal Autogroep. ,,Al lange tijd zijn wij partner van de stichting en het is een heel leuke samenwerking”, zo opende Walter de Bruin de perspresentatie, die ook plaatsvond in het pand van De Waal. En dit keer niet tussen de Skoda’s maar tussen de Seats, met reden. ,,De afgelopen jaren zetten wij Skoda in, maar dat gaat veranderen. Vanaf dit jaar zal dat Seat zijn. Wij gaan dan ook weer voor drie jaar een sponsorship aan met de Profronde.” Dat nieuws werd enthousiast begroet. Stichting-voorzitter Eric de Jongh stond zelfs even met zijn mond vol tanden. ,,Dat gebeurt niet vaak”, weet hij ook zelf. ,,Maar natuurlijk zijn wij blij met dit nieuws, en ook trots dat De Waal Autogroep al jarenlang sponsor is.”

Tom Dumoulin
Ook hoofdsponsor, EB Personeelsdiensten, deed een grote toezegging. Eerder sprak De Jongh namens de stichting al de wens uit om Tom Dumoulin aan de start te krijgen. Eelco Bekker ziet dat ook wel zitten ,,Wij zien hem ook graag aan de start, dus als de organisatie nog ‘iets’ nodig heeft, ik sta er voor open!”

Bekker bekende publiekelijk eigenlijk het sponsoren te willen afbouwen: ,,Maar ik heb me weer laten overhalen”, lachte hij. ,,Bedankt Wim van Rooijen! Maar ik vind het wel leuk hoor!”

Tom Dumoulin staat dus nog niet op de deelnemerslijst, maar een naam als Bram Tankink misstaat ook zeker niet. De renner van Jumbo-Lotto zou ook naar de perspresentatie komen, maar was even vergeten dat hij ook nog een koers in België moest rijden. Ach, zo zagen Jakobs en oud-prof Erik Dekker. ,,Het past wel bij Tankink. Hij is een beetje verstrooid. Ooit pakte hij voor de start van een koers een fiets, om pas na een half uur koers tot de ontdekking te komen dat het zijn fiets helemaal niet was.”

Maar koers of geen koers, Tankink kwam uiteindelijk alsnog in Tiel. Zij het wat later dan gepland. Johim Ariesen was wel mooi op tijd. Misschien geen heel grote naam, maar wel een jongen van de omgeving (Rhenen) die inmiddels al een paar jaar voor de Tielse semi-prof wielerploeg Metec rijdt. En niet zonder succes. Tussen alle profs slaagde Ariesen er dit jaar in om gewoon een etappe in de Algarve te winnen. ,,Maar hij is ook wel donders rap”, vertrouwde Jakobs het publiek toe. Jammer vindt Ariesen het wel dat er voor hem nooit een profcarrière in gezeten heeft: ,,Maar het bevalt zo ook goed. Ik heb een aantal mooie overwinningen behaald.”

De datum van zondag 30 juli staat ook al enige tijd rood omcirkelt in de agenda van de Rhenenaar: ,,Tuurlijk, dit is zeker voor Metec één van de belangrijkste koersen van het jaar. Bij de Profronde wil ik rijden!” Dat de koers Ariesen ligt, liet hij vorig jaar al zien: hij reed lange tijd op kop. Maar eerst wacht aankomend weekend nog het Nederlands Kampioenschap op de weg: ,,De kans is groot dat die wedstrijd eindigt in een massasprint en dan is Dylan Groenewegen toch wel de favoriet. Hij is nu in bloedvorm. Maar wij gaan bij Metec er echt alles aan doen om het die profploegen zo moeilijk mogelijk te maken.”

Hoe het is om grote koersen te winnen, dat vertelde Erik Dekker. Hij liet wielerminnend Nederland een aantal keer op het puntje van zijn stoel zitten met vier etappeoverwinningen in de Tour de France en zijn zeges in de Amstel Gold Race en de Classica San Sebastian. Hij blikte nog eens terug op die zege in Maastricht: ,,Het was misschien wel de zwaarste Gold Race in 20, 30 jaar. Maar 38 renners kwamen aan de finish, en ik reed samen met Lance Armstrong op kop. Theo de Rooij riep vanuit de auto dat ik niet meer mocht overnemen, maar ik dacht ik kan Armstrong hebben en anders, tweede worden is ook mooi. Dat was niet het goede antwoord”, lachte Dekker. ,,Ik luisterde niet naar Theo en ging er voor. En won. Dat was prachtig.”

Zeker ook omdat Dekker vlak daarvoor ‘slechts’ tweede was geworden in de Ronde van Vlaanderen. ,,Als wielrenner denk je niet in winnen en verliezen, want dan verlies je wel heel veel en dan heb je een zwaar leven. Maar toch heb ik twee wedstrijden verloren, en die Ronde is er één van. Als ik iets eerder had aangezet, had ik gewonnen…”

Jakobs ziet vooral een mooie overwinning in de Classica San Sebastian. Dekker bleef het aanstormende peloton net voor. ,,Dat kon Dekker, net zoals Jelle Nijdam dat kon. Die twee konden zo hard fietsen. Ik was daar als ploeggenoot heel niet blij mee als we weer een ploegentijdrit moesten rijden. Nijdam ging dan als een gek, en ik riep dan ‘ho ho ho ho’, wat hij verstond als ‘go go go’…”

‘Tour rijden is niet leuk’
En dan ook nog die vier etappe-zeges in de Tour. Dekker bekende dat je als prof-renner oh zo graag de Tour de France wilt rijden: ,,Maar dat is eigenlijk niet leuk. Na de tweede etappe ben je al naar de kloten, en dan heb je nog 19 dagen te gaan. Maar niet rijden, is helemaal niet leuk. Je wordt dan door het wielerpubliek ook niet voor vol aangezien.” Lachend: ,,Eén keer werd ik zelfs voor Koos Moerenhout uitgescholden!”

Aan het begin van de avond vertelde Jakobs onlangs te hebben gefietst op het Tom Dumoulin-bikepark in Sittard. Als slotstuk kwam Dekker daar nog even op terug, met een simpele vraag en wijzend op Jakobs, als oud-prof en inwoner van Tiel: ,,Heeft het wielerpark in Tiel eigenlijk al een naam?” Die bal kaatste Jakobs meteen richting Wim van Rooijen. De man die de Profronde van Tiel op de kaart heeft gezet en daarmee ook het wielrennen in Tiel. Een wielerpark met zijn naam… Dat is iets wat toch nog maar eens met wethouder Driessen besproken moet worden.

Tekst: Facebookpagina Profronde Tiel

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte, volg Dit-is-Tiel.nl op Twitter en Facebook!

Twitter @oogoptiel: www.twitter.com/ditistiel
Facebook: www.facebook.com/ditistiel

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACK